Voogdij kinderen

Wil je weten wat notarissen bij jou in de buurt in rekening brengen?
Vraag dan nú om een prijsopgaaf van notarissen in jouw regio.
Gratis en vrijblijvend!


Heb ik een notaris nodig om een voogd te benoemen over mijn kinderen (voor het geval dat ik kom te overlijden)?

Ja. Benoeming van een voogd voor het geval de ouders overlijden kan enkel worden vastgelegd in een testament. En een testament kan alleen maar door een notaris worden opgesteld.

Wat gebeurt er met mijn kinderen als ik zou overlijden?

Als jij op dit moment samen met de andere ouder (jouw partner of ex) het gezag uitoefent over de kinderen, en jij zou komen te overlijden, dan houdt jouw partner (of ex) automatisch het gezag over de kinderen.
Als beide ouders (die het gezag hebben over het kind) komen te overlijden, of als jij op dit moment alléén het gezag uitoefent en komt te overlijden, dan zal een rechter gaan beslissen wie er voogd moet worden.
Vooral voor die laatste situatie kan het zinnig zijn om (in jouw testament) een voogd te benoemen (of beter nog: twee voogden, zie hieronder). Je wilt immers niet het risico lopen dat bijvoorbeeld een familielid voogd wordt terwijl jij dat familielid helemaal niet geschikt vindt. Of erger nog, dat er niemand gevonden wordt die voogd wil zijn en dat de rechter de voogdij moet opdragen aan een voogdij-instelling.

Is degene die ik tot voogd benoem verplicht om die benoeming te aanvaarden?

Nee. Na jouw overlijden kan degene die tot voogd is benoemd de benoeming aanvaarden of niet aanvaarden. Als de benoeming tot voogd niet wordt aanvaard, dan zal de rechter alsnog een andere voogd moeten zoeken.
Het is daarom natuurlijk verstandig om eerst overleg te plegen met degene(n) die jij tot voogd wil benoemen en om iemand tot voogd te benoemen van wie jij zeker weet dat die bereid is om die taak op zich te nemen.

Moet ik één voogd benoemen of twee voogden?

Als twee mensen samen de voogdij over een kind hebben, is het de bedoeling dat zij het kind opnemen in hun gezin en samen voor het kind zorgen. Bij een enkele voogd ligt dat anders; die is wel verantwoordelijk voor de kinderen maar is niet verplicht om zelf, feitelijk, voor de kinderen te zorgen.
Dit is dus zeker een punt om met de notaris te bespreken.

Waar vind ik meer informatie?

Goede informatie vind je op notaris.nl en ook op de website van de Rijksoverheid (zoek daar op "voogdij").
Wil je weten wat het opstellen van een testament met voogdijregeling zou moeten kosten? Vraag dan hiernaast een prijsopgaaf. Het is gratis en vrijblijvend!