Testament opstellen

Wil je weten wat notarissen bij jou in de buurt in rekening brengen?
Vraag dan nú om een prijsopgaaf van notarissen in jouw regio.
Gratis en vrijblijvend!


Heb ik een notaris nodig om een testament op te stellen?

Ja. Alleen een notaris kan een testament maken.

Ik woon samen. Heb ik een testament nodig?

Als je samenwoont (zonder Samenlevingscontract en zonder testamenten), dan ben je voor de wet wildvreemden van elkaar. Bij overlijden gaat er dus niets naar de partner (en gaat alles naar de familie of, als die er niet is, naar de Staat).
Hoogstwaarschijnlijk vind jij dit een slecht idee. Dus voor samenwonenden is altijd het devies: A. een Samenlevingscontract sluiten, en B. twee testamenten laten opstellen.

Ik ben getrouwd. Heb ik een testament nodig?

Als je kinderen hebt en je wilt een voogd benoemen voor het geval jullie beiden zouden komen te overlijden, dan is het antwoord eenvoudig: ja. (Zie verder onze pagina Voogdij kinderen.)
Is er geen voogdijregeling nodig, dan zou je eerst eens moeten kijken naar de vraag wat er gebeurt als er geen testament is en één van jullie komt te overlijden.
Bij overlijden gaat de hele nalatenschap dan naar de andere partner. Zijn er kinderen, dan hebben die wel recht op hun erfdeel, maar hun erfdeel wordt omgezet in een vordering die de kinderen krijgen op de partner die de nalatenschap krijgt. En de kinderen kunnen die vordering pas incasseren bij overlijden van de partner (of bij diens faillissement of schuldsanering).
Ben je tevreden met deze (wettelijke) regeling, dan heb je waarschijnlijk geen testament nodig.
Wil je dat jouw kinderen meer krijgen, of dat ze de erfenis eerder krijgen, dan zal er een testament nodig zijn. En wil je dat jouw partner zo veel mogelijk krijgt (en de kinderen zo min mogelijk), dan kan dat ook alleen maar met een testament.
Bij de gewone wettelijke regeling moet de partner erfbelasting betalen, ook over het deel van de erfenis dat eigenlijk voor de kinderen is. Wil je de betaling van die erfbelasting uitstellen, dan is er ook een (tweetraps)testament nodig.

Ik heb een geregistreerd partnerschap. Heb ik een testament nodig?

Voor geregistreerd partners geldt hetzelfde als voor mensen die getrouwd zijn. Zie dus hierboven.

Ik ben alleen. Heb ik een testament nodig?

Als je kinderen hebt en je wilt een voogd benoemen voor als jij komt te overlijden, heb je een testament nodig (zie ook de pagina Voogdij kinderen).
Zijn er geen kinderen, dan gaat jouw erfenis naar jouw ouders en jouw broers en zussen (en als die er niet zijn, naar nog verdere familieleden). Wil je dat niet, dan is een testament nodig.

Waar vind ik meer informatie?

Goede informatie vind je op notaris.nl en ook op de website van de Rijksoverheid (zoek daar op "testament").
Wil je weten wat het opstellen van een testament zou moeten kosten? Vraag dan hiernaast een prijsopgaaf. Het is gratis en vrijblijvend!