Schenken, schenking

Wil je weten wat notarissen bij jou in de buurt in rekening brengen?
Vraag dan nú om een prijsopgaaf van notarissen in jouw regio.
Gratis en vrijblijvend!


Heb ik een notaris nodig om een schenking te doen?

Voor de meeste schenkingen is geen notaris nodig. Denk aan schenkingen waarbij geld of goederen op het moment van schenken gewoon worden overhandigd (of overgemaakt).
Gaat het om een schenking op papier (waarbij de schenking niet gelijk wordt overhandigd), dan is een notariële akte nodig. En juist die categorie van schenkingen wordt vaak gebruikt om fiscaal voordeel te hebben.

Hoe zit het met schenkbelasting?

In principe moet iedereen die een schenking ontvangt schenkbelasting betalen. Maar er zijn wel vrijstellingen (zie de website van de Belastingdienst; bijvoorbeeld in 2014 voor iedereen € 2029, en voor kinderen € 5.229). Voor schenkingen aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar oud geldt de mogelijkheid om eenmalig een hoger bedrag belastingvrij te schenken. En in 2014 is er ook nog een tijdelijke regeling waarbij iedereen aan iedereen tot € 100.000 eenmalig belastingvrij kan schenken, maar dan wel onder bepaalde voorwaarden.
Er zijn ook nog speciale vrijstellingen voor schenkingen aan bepaalde goede doelen.
Wil je gewoon informatie over de hoogte van de schenkingsvrijstelling, dan kun je met de belastingtelefoon bellen als je er zelf niet uitkomt.
Wil je advies over fiscaal zo voordelig mogelijk schenken, dan ben je bij de Belastingdienst niet aan het goede adres en kun je beter een notaris om advies vragen.

Tijdelijke verhoging schenkingsvrijstelling 2014?

Zoals gezegd geldt er in 2014 nog een tijdelijke verhoging van de schenkingsvrijstelling waarbij iedereen aan iedereen tot € 100.000 belastingvrij kan schenken.
Let daarbij erg goed op de regels die er gelden. Zo moet een schenking voor onderhoud aan eigen woning onder "ontbindende voorwaarde" worden gedaan, terwijl de schenking die voor aflossing van de hypotheek wordt gedaan, onder "opschortende voorwaarde" moet worden gedaan.
Een klein foutje in de tekst van de schenking kan al fataal zijn voor de belastingvrijstelling en dan moet er met een beetje pech opeens € 30.000 aan de fiscus worden betaald in plaats van € 0.
Bij dit soort bedragen zouden wij niet bezuinigen op een paar honderd euro voor een goede, notariële, schenkingsakte.

Met wat voor constructies is op schenkbelasting te besparen?

Meestal gaat het bij dit soort kwesties om de combinatie van schenkbelasting en erfbelasting. Je moet je bedenken dat de erfbelasting grofweg gezegd even hoog is als de schenkbelasting (zij het dat de vrijstellingen anders zijn). Door nu al, jaarlijks in kleine porties (belastingvrij), geld aan jouw kinderen te schenken, zullen zij later minder erfbelasting hoeven te betalen. Zelfs als je op dit moment weinig geld hebt (maar wel een eigen huis waarvan de hypotheek is afgelost) kan zoiets voordelig zijn. Er zijn dan allerlei leuke constructies te bedenken, waarmee je nu al een deel van jouw vermogen, op papier, naar jouw kinderen kunt overhevelen, terwijl je zelf voldoende geld overhoudt om van te leven.
Zeker nu de eigen bijdrage AWBZ tegenwoordig erg hoog kan zijn voor ouderen die wel vermogen hebben, maar geen inkomen, kan het geen kwaad om eens aan dit soort zaken te denken.
Wat ook steeds vaker gebeurt is dat er fiscaal vriendelijke constructies worden verzonnen waarbij ouders hun kinderen helpen met aanschaf van een huis. Steeds vaker lukt het kinderen niet om een hypotheek te krijgen en ook hier kunnen contructies met leningen en/of schenkingen soms uitkomst bieden.
Voor al dit soort kwesties kun je terecht bij de notaris, op de eerste plaats voor advies, maar natuurlijk ook voor het opstellen van de nodige stukken, schenkingsakten, leningen, testamenten, en ga zo maar door.

Waar vind ik meer informatie?

Goede informatie vind je op notaris.nl en ook op de website van de Belastingdienst.
Wil je weten wat een schenkingsakte zou moeten kosten? Vraag dan hiernaast een prijsopgaaf. Het is gratis en vrijblijvend!