Hypotheekakte huis

Wil je weten wat notarissen bij jou in de buurt in rekening brengen?
Vraag dan nú om een prijsopgaaf van notarissen in jouw regio.
Gratis en vrijblijvend!


Heb ik een notaris nodig om een hypotheekakte voor een huis op te stellen?

Ja. Een hypotheekakte kan alleen door een notaris worden gemaakt.

Is de hypotheekakte hetzelfde als de hypotheekovereenkomst die ik met de bank heb gesloten?

Nee. De hypotheekakte die de notaris opstelt gaat vooral over de belangrijkste kant van de hypotheek, namelijk dat de bank aan jou een lening verstrekt en dat jij daartegenover aan de bank een onderpand (hypotheek) geeft op jouw huis.
Zo'n onderpand geeft de bank extra zekerheid dat jij de hypotheek gaat terugbetalen.
In de overeenkomst die jij met de bank sluit, staan vaak nog allerlei praktische regels over rente, rentewijziging, tijdstippen van betaling, mogelijkheden voor tussentijdse aflossing, en ga zo maar door. Dankzij het feit dat deze afspraken in een aparte overeenkomst staan, is het vaak niet nodig om een hele nieuwe hypotheekakte te laten opstellen als er iets aan jouw hypotheek verandert.

Als ik geld uitleen, kan ik aan degene die geld leent dan ook om een hypotheek vragen?

Ja. En dat is als het om wat hogere bedragen gaat ook erg verstandig. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld geld uitlenen aan hun kind om een huis te kunnen kopen, waarbij het kind dan het huis in onderpand geeft (hypotheek).
Maar ook bij een geldlening aan heel iemand anders, kan een hypotheek jou extra zekerheid geven dat jij het geld terug ontvangt.

Waar vind ik meer informatie?

Goede informatie vind je op notaris.nl en ook op de website van de Vereniging Eigen Huis.
Wil je weten wat een koopovereenkomst bij de notaris zou moeten kosten? Vraag dan hiernaast een prijsopgaaf. Het is gratis en vrijblijvend!