Huwelijkse voorwaarden

Wil je weten wat notarissen bij jou in de buurt in rekening brengen?
Vraag dan nú om een prijsopgaaf van notarissen in jouw regio.
Gratis en vrijblijvend!


Heb ik een notaris nodig voor het opstellen, wijzigen of opheffen van huwelijkse voorwaarden?

Ja, je hebt hier altijd een notaris voor nodig. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om het opstellen van huwelijkse voorwaarden vóórdat je trouwt of het opstellen, wijzigen of opheffen van huwelijkse voorwaarden terwijl je al getrouwd bent. In alle gevallen heb je een notaris nodig.
Vroeger had je soms ook nog een advocaat nodig, maar dat is afgeschaft. Je hoeft dus enkel naar de notaris te gaan.

Wat is het voordeel van huwelijkse voorwaarden?

Als je voordat je trouwt geen huwelijkse voorwaarden opstelt, dan trouw je "in gemeenschap van goederen". (Er zijn plannen om dat te veranderen, maar het kan nog wel even duren voordat de wet echt gewijzigd is.)
Als je in gemeenschap van goederen trouwt wordt alles gemeenschappelijk (ook jouw spaargeld en ook alle schulden van jouw aanstaande!). Alles wat er tijdens het huwelijk binnenkomt is gemeenschappelijk (ook erfenissen (tenzij degene die overleden is anders heeft bepaald)!). Ook voor schulden die de ene huwelijkspartner heeft gemaakt kan de andere worden aangesproken (gaat een ZZP-er failliet, dan gaat de huwelijkspartner mee!).
Als je helemaal enthousiast wordt over al deze gevolgen van een huwelijk, dan heb je geen huwelijkse voorwaarden nodig.
Maar zou je deze zaken graag anders geregeld zien: ga naar de notaris en laat huwelijkse voorwaarden opstellen.

Waarom opstellen, wijzigen of opheffen huwelijkse voorwaarden terwijl je al getrouwd bent?

De reden om alsnog huwelijkse voorwaarden op te stellen terwijl je al getrouwd bent, is meestal dat er iets is gewijzigd in de omstandigheden. Bijvoorbeeld: één van jullie twee gaat een eigen zaak beginnen en je wilt het risico (voor de ander of voor allebei) wat verminderen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jullie voordat jullie trouwden helemaal niet gedacht hebben aan het opstellen van huwelijkse voorwaarden, maar dat het je toch verstandig lijkt om dat alsnog te regelen.
Wijzigen van huwelijkse voorwaarden kan een goed idee zijn als je al heel oude huwelijkse voorwaarden hebt. Vaak waren die opgesteld in de vorm: de ene krijgt alles en de andere krijgt niets. En het kan goed zijn dat jij dat bij nader inzien niet helemaal redelijk vindt, of dat simpelweg de omstandigheden zijn gewijzigd zodat deze regeling niet meer nodig is (bijvoorbeeld na beëindiging bedrijf).
Opheffen van huwelijkse voorwaarden is vaak verstandig voorafgaand aan een echtscheiding (om te voorkomen dat een 50/50 verdeling opeens als schenking wordt gezien door de belastingdienst).

Waar vind ik meer informatie?

Goede informatie vind je op notaris.nl en op huwelijksevoorwaarden-nl.nl.
Wil je weten wat het opstellen, wijzigen of opheffen van huwelijkse voorwaarden zou moeten kosten? Vraag dan hiernaast een prijsopgaaf. Het is gratis en vrijblijvend!