Estate planning

Wil je weten wat notarissen bij jou in de buurt in rekening brengen?
Vraag dan nú om een prijsopgaaf van notarissen in jouw regio.
Gratis en vrijblijvend!


Wat is estate planning?

Estate planning is vermogensplanning die er vooral op gericht is om fiscaal zo voordelig mogelijk vermogen (meestal familievermogen) te beheren, verdelen en over te hevelen, zowel bij leven als na overlijden.

Heb ik een notaris nodig voor estate planning?

Voor de uitvoering (schenking, testament, overdracht aandelen, enzovoorts) is vrijwel altijd een notaris nodig.
Voor de "planning" zijn er natuurlijk ook andere fiscale experts te vinden, maar onder de notarissen vind je zeer veel experts op dit gebied.

Moet ik als eenvoudige particulier aan estate planning doen?

Ja en nee.
Ja in de zin dat het voor bijna iedereen verstandig is om af en toe eens goed na te denken over de fiscale gevolgen van samenwonen, trouwen, kinderen krijgen, schenkingen, erfenissen, enzovoorts.
Kijk maar eens op onze pagina's Samenlevingscontract, Schenking, Huwelijkse voorwaarden, Erfbelasting, enzovoorts.
Voor de doorsnee particulier zal het echter niet nodig zijn om hier een superspecialist estate planning voor in te schakelen. Je kunt met dit soort kwesties bij iedere notaris terecht. En ook voor een `eenvoudige particulier` kan een goed advies van de notaris duizenden (of tienduizenden) euro's besparen.
Meestal spreken we pas van `estate planning` als het gaat om iemand met allerlei bedrijven, vennootschappen, in binnenland en buitenland, waar het al snel gaat om tonnen belasting die bespaard kunnen worden.

Waar vind ik meer informatie?

Goede informatie vind je op notaris.nl en ook op de website van de Vereniging van estate planners in het notariaat (EPN).
Wil je weten wat estate planning zou moeten kosten? Vraag dan hiernaast een prijsopgaaf. Het is gratis en vrijblijvend!