Erfbelasting

Wil je weten wat notarissen bij jou in de buurt in rekening brengen?
Vraag dan nú om een prijsopgaaf van notarissen in jouw regio.
Gratis en vrijblijvend!


Wat is erfbelasting?

Erfbelasting is de belasting die je moet betalen als je iets erft.

Heb ik een notaris nodig om erfbelasting te berekenen?

Nee. Je kunt zelf op de website van de Belastingdienst de tarieven opzoeken.
Je zult daar zien dat voor "partners" een zeer grote vrijstelling geldt (van vele tonnen), maar dat voor anderen (ook kinderen) de vrijstelling vrij beperkt is.
Verder is het tarief van de erfbelasting voor partners lager dan voor kinderen (en van kinderen weer lager dan voor anderen). Dat tarief is van belang voor bedragen die hoger zijn dan de vrijstelling.
Zoals gezegd heb je de notaris niet nodig om dit uit te rekenen, maar zoals je verder hieronder zult lezen is advies van een notaris vaak wel nodig om te voorkomen dat jouw erfgenamen nodeloos erfbelasting moeten gaan betalen.

Als ik een erfenis ontvang, kan ik dan nog besparen op erfbelasting?

Nee. Meestal is het dan te laat. Wil je dat jóuw erfgenamen zo min mogelijk erfbelasting gaan betalen, dan is daar nog wel iets aan te doen.

Wat kan aan notaris voor mij regelen zodat mijn erfgenamen minder erfbelasting gaan betalen?

Heb jij een serieus vermogen (en gaat het dus in de toekomst om serieuze bedragen aan erfbelasting), dan zou je naar een notaris kunnen gaan die gespecialiseerd in in Estate planning. Onderdeel van Estate Planning is vrijwel altijd het terugbrengen van erfbelasting tot redelijke proporties.
Maar ook als jij geen enorm vermogen hebt, is het natuurlijk belangrijk dat jouw partner, kinderen en andere nabestaanden niet nodeloos veel belasting betalen.
Bij heel veel zaken die de notaris regelt, is erfbelasting een belangrijk punt om te bespreken.
Bijvoorbeeld het sluiten van een Samenlevingscontract is essentieel om te voorkomen dat de achterblijvende partner grote bedragen aan erfbelasting moet betalen.
Bij echtscheiding kan het vaak zinnig zijn om de bestaande Huwelijkse voorwaarden tijdig op te heffen.
Een ook door tijdens jouw leven al Schenkingen te doen, kan fors bespaard worden op erfbelasting.

Waar vind ik meer informatie?

Goede informatie vind je op notaris.nl en ook op de website van de Rijksoverheid en/of de Belastingdienst (zoek daar op "erfbelasting").
Wil je weten wat hulp bij het opstellen van een codicil zou moeten kosten? Vraag dan hiernaast een prijsopgaaf. Het is gratis en vrijblijvend!