Codicil

Wil je weten wat notarissen bij jou in de buurt in rekening brengen?
Vraag dan nú om een prijsopgaaf van notarissen in jouw regio.
Gratis en vrijblijvend!


Wat is een codicil?

Een codicil is een door jou (handgeschreven) verklaring, van een datum en van jouw handtekening voorzien, waarin je bepaalde zaken kunt regelen voor het geval jij komt te overlijden.
Dat kan gaan over de gang van zaken rondom jouw begrafenis of crematie, maar je kunt in een codicil ook bepaalde goed omschreven zaken (bijvoorbeeld een bepaald schilderij) aan iemand nalaten.

Heb ik een notaris nodig om een codicil op te stellen?

Nee. Voordeel van iets regelen per codicil (buiten een testament om) is nu juist dat er geen notaris voor nodig is. Maar lees ook hieronder nog even door over de mogelijkheden en onmogelijkehden van een codicil.

Wat kan ik nalaten in een codicil?

We beginnen met wat je níet kunt nalaten via een codicil.
Je kunt met een codicil geen geld (een bepaald bedrag) aan iemand nalaten. Dat kan alleen via een legaat dat in een testament wordt opgenomen.
Je kunt geen onroerende zaken nalaten via een codicil (zoals een huis). Ook dat kan alleen via een legaat in een testament.
Je kunt geen vaag omschreven zaken nalaten, zoals "mijn hele inboedel". Ook daarvoor is een echt testament nodig.
Wat wel kan is het nalaten van bepaalde (goed omschreven) zaken aan bepaalde personen, zoals een bepaald schilderij, bepaalde goed omschreven sieraden, enzovoorts. Voor alle andere zaken: zie onze pagina's Legaat en Testament opstellen.

Wat is het voordeel van een codicil?

Grootste voordeel is dat je een codicil zelf kunt opstellen en dat er dus geen notariskosten zijn. In de loop van jouw leven kun je ook gemakkelijk een bestaand codicil versnipperen en een nieuwe maken, als jij van idee verandert. En dat zonder kosten.

Wat is het nadeel van een codicil?

Grootste nadeel is dat je met een codicil niet alles kunt regelen. Je kunt bijvoorbeeld geen geld aan iemand nalaten (zie ook hierboven).
Ander nadeel is dat jouw wensen nergens officieel worden vastgelegd, zoals bij een Testament opstellen wel gebeurt. Het is dus maar de vraag of jouw erfgenamen het codicil vinden. En als ze het codicil vinden, is het nog maar de vraag wat ze ermee doen. Erfgenamen kunnen er natuurlijk belang bij hebben om een codicil te laten verdwijnen.

Is een codicil te combineren met een testament?

Jazeker. En vaak is dat ook wel praktisch. In jouw testament (Testament opstellen) regel je dan zoveel mogelijk de zaken waarvan jij weet dat die niet al te snel zullen veranderen. Kleinere praktische zaken regel je dan per codicil (voor zover dat kan; zie hierboven). En je vraagt de notaris om het codicil samen met het testament te bewaren. Daarmee ondervang je gelijk een groot deel van de nadelen van een codicil.

Vraag de notaris om advies

Twijfel je of je bepaalde kwesties wel per codicil kunt regelen, of heb je hulp nodig bij het opstellen van een codicil, dan kun je natuurlijk de notaris om advies vragen. De meeste notarissen zullen daar niet al te veel voor rekenen. (Of bel desnoods de notaristelefoon: 0900-3469393, € 0,80 per minuut).

Waar vind ik meer informatie?

Goede informatie vind je op notaris.nl en ook op de website van de Rijksoverheid (zoek daar op "codicil").
Wil je weten wat hulp bij het opstellen van een codicil zou moeten kosten? Vraag dan hiernaast een prijsopgaaf. Het is gratis en vrijblijvend!